2019-03-30 11:55:17

Svjetski dan voda - voda za sve

 

SVJETSKI DAN VODA – VODA ZA SVE

       Proslava Svjetskog dana voda 2019., pod nazivom "Nikoga ne smijemo ostaviti po strani - Voda za sve", održana je u Nacionalnom parku Plitvička jezera u hotelu Jezero.

         Hrvatske vode organizirale su i ove godine natječaj "Najmlađi za vode Hrvatske 2018. – 2019." Naša Škola sudjelovala je na Natječaju s 8.b razredom. Mentorice su bile: Ana Demut, dipl. knjižničar, stručni suradnik savjetnik, Andrea Kostelac, dipl. učitelj engleskog jezika te Marina Malnar, prof. biologije i kemije.

         Učenici su izrađivali edukativnu, dvojezičnu slikovnicu  - IMAMO I ČUVAMO PLITVIČKA JEZERA /WE HAVE AND TAKE CARE OF THE PLITVICE LAKES.

         O sudjelovanju na Natječaju počeli smo razgovarati tijekom mjeseca rujna. Bio je to neobičan početak. Učenica I.B. (8.b) došla je u knjižnicu posuditi knjigu te pitala knjižničarku može li se dalje nastaviti suradnja na sličnom projektu tijekom ove školske godine. Naime, učenici, tada 7.b razreda, pobijedili su prošle godine na istom Natječaju kada su izradili TAKTILNU SLIKOVNICU, a za to im je uručena nagrada u Kopačkom ritu. Dodjeli nagrada tada su prisustvovala sva nagrađena djeca i mentori u Natječaju jer je glavna svečanost proslave Svjetskog dana voda 2018. bila otkazana i nije se održala zbog velikih poplava koje su zadesile Hrvatsku. Hrvatske vode su tom prilikom organizirale prijevoz autobusom, a u dogovoru s Javnom ustanovom PP Kopački rit, organizirale i razgledavanje multimedijskog centra i vožnju brodom.

Vrlo brzo ovoj ideji učenice priključili su se i drugi učenici istog razreda te su se u projekt i radionice uključile nastavnice Andrea Kostelac i Marina Malnar.

Krenuli smo. Dogovorili smo glavne likove te započeli stvarati priču.Radionice su se održavale u školskoj knjižnici tijekom sata razrednika te još dva puta tjedno kada su dolazili učenici koji nisu pohađali satove njemačkoga jezika. Izuzetno su se trudili!

Rad smo predali početkom veljače. Dugo je trajalo iščekivanje o rezultatima. Sudjelovale su 102 škole s 394 učenička rada u sedam kategorija. 

         Naš rad nije bio nagrađen, ali je od Povjerenstva Hrvatskih voda uz ostalih 5 radova pohvaljen za izuzetno zalaganje i doprinos u podizanju svijesti o zaštiti voda. Kako je rad sadržajem i porukom o zaštiti Plitvičkih jezera bio blizak lokaciji održavanja svečanosti, pozvani smo od strane Hrvatskih voda da ga svečano uručimo ravnatelju NP Plitvička jezera.

 

https://www.voda.hr/hr/djecji-kutak-novosti/rezultati-natjecaja-najmladi-za-vode-hrvatske-2018-2019

 

         Veselju nije bilo kraja!

Prema uobičajenoj praksi Hrvatskih voda, na glavnu svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda bio je pozvan jedan učenik i jedan mentor.

         Uz prisutnost velikog broja uzvanika i gostiju u kongresnoj dvorani hotela Jezeronaša slikovnica je uručena direktoru NP Plitvička jezera Tomislavu Kovačeviću. Uručila ju je učenica 8.b razreda, Sara Bagić. Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić uručio je posebnu pohvalnicu Školi.

 

https://www.voda.hr/hr/djecji-kutak-novosti/dodijeljene-nagrade-najboljim-skolskim-projektima-u-natjecaju-hrvatskih-voda

 

         Boravak na Plitvicama bio je prekrasan! Nakon svečanog dijela te domjenka organiziran je obilazak Plitvica s vodičem. Uz prekrasni sunčan dan i ugodnu vožnju brodom došli smo i do Velikog slapa. Čarolija vode i Plitvica se ne može opisivati! Potrebno je doći!!!

         Svaki učenik dobio je poklon Hrvatskih voda za sudjelovanje u Natječaju. Bile su to: platnene torbe, majice, kape, rasporedi, časopisi i slikovnice. Pokloni su uručeni također i mentorima te ravnatelju. Naravno, tu su i zahvalnice.

         Hvala Hrvatskim vodama na njegovanju očuvanja voda i prirode koje provode kroz predavanja i Natječaj!

Također, zahvaljujemo na poklonima!

 

Hvala svima na suradnji!

 

                                   Tekst i fotografije: Ana Demut, dipl. knjižničar

                                                              stručni suradnik savjetnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Osnovna škola Zvonimira Franka Kutina