2019-05-07 20:47:17

Projektni dan

 

Terenska nastava na OPG-u Vozdecki u Kutinskoj Slatini

    Tema ovogodišnjeg projektnog dana bila je vezana za prirodna dobra našega kraja. Rijetko tko zna da se u okolici Kutine nalaze polja lavande. Skupina učenika naše škole na čelu s biolozima i nastavnicom Marinom Malnar za Projektni dan 3. svibnja odlučili su posjetiti OPG Vozdecki da bi saznali kako se to u našim krajevima uzgaja lavanda. Vrijedni domaćini prezentirali su način rada: pripremu tla, sadnju, ekološki uzgoj, punjenje vrećica, krojenje i šivanje vrećica, proizvode od lavande…

    Osnovni proizvod im je suvenir-vrećica sa suhim cvijetom lavande. Proizvode i 100 % prirodne sapune, ulje, matični sok od aronije i ekološke platnene torbe i vrećice. Obišli su veliko imanje s poljima lavande, aronije, vinogradom starih sorti grožđa, šumom… Učenici su uživali uz malo akumulacijsko jezero za navodnjavanje te zabacili udice.

    Biolozi su domaćinima pripremili skromne poklone iz vlastite proizvodnje, a svi učenici dobili su sapune i vrećice s lavandom. Ovi vrijedni ljudi pokazali su da se prirodna dobra našeg kraja mogu itekako dobro i ekološki iskoristiti te da onaj tko voli i želi raditi, može biti uspješan i u Hrvatskoj. 

 

                                                                                          Melita Lenička

 

 

 

 


Osnovna škola Zvonimira Franka Kutina