2021-12-10 08:04:06

Razredna nastava

Školski medni dan u 1. razredu

U utorak, 7. 12. 2021.   prvašići u OŠ Zvonimira Franka, Kutina obilježili  su „Školski medni dan” povodom Dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Učiteljice i učenici su pogledali edukativnu prezentaciju Priča sa cvjetne livade. Ova zanimljiva prezentacija za program Školskog mednog dana i promociju hrvatskih pčelinjaka prilagođena je i namijenjena djeci prvih razreda osnovnih škola. Podučava najmlađe školarce o važnosti i značaju pčelarstva.

Učenici su naučili da ti mali žuto-crni kukci imaju svoju obitelj. Matica je majka svim pčelama. Najviše je pčela koje rade sve poslove. To su pčelice radilice. One malobrojne,  su mužjaci (trutovi).

Pčele vole livade pune cvijeća. Skupljaju sok sa cvijeta koji se zove nektar. Kad skupe dovoljno nektara, nose ga u svoju kuću, koja se zove košnica. Tada nektar postaje med. U košnici se nalaze male posude u koje pčele skupljaju med. Te se posudice zovu saće. Pčelar vadi saće iz košnica i vrca med u teglice. Važno je i  pravilno ponašanje prema okolišu. Svaka pčelica tijekom svog života proizvede jednu malu žličicu meda.

Dobrobit meda za zdravlje je:  prirodni je šećer, izvor je vitamina i minerala… Ima ljekovita svojstva: jača imunitet, pomaže kod kašlja, poboljšava pamćenje… Nakon prezentacije  održane su različite aktivnosti. Svi prvašići dobili su vrećice s medom hrvatskih pčelinjaka, edukativnom slikovnicom i letkom.

Ovim programom Ministarstvo poljoprivrede želi promovirati med lokalnih proizvođača, povećati unos meda u prehrani djece te promovirati pakiranje meda s hrvatskih pčelinjaka u nacionalnu staklenku za med. Cilj programa je i podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne  i nutritivno povoljnije prehrane te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Zanimljiv nastavni sat sigurno će pridonijeti  da će učenici od sada još više pamtiti sve što su naučili i da će med biti njihova slastica. (S.V.)

 

Slike pogledajte ovdje: Školski medni dan


Osnovna škola Zvonimira Franka Kutina